Sebkezelés workshop az MSKT XXII. Kongresszusán

A  Magyar Sebkezelő Társaság  XXII. Kongresszusát 2019. október 17-18-án tartották a budapesti Benczúr Hotelben. A rendezvényen workshop keretében került bemutatásra a negatívnyomás-terápia és a modern kötszerek használata. Az alábbiakban dr. Sugár István összefoglalóját olvashatják az eseményről.

 

Gondolatok az MSKT  XXII. Kongresszusán tartott Sebkezelés workshopról

Budapesten a Benczúr szállodában tartotta a Magyar Sebkezelő Társaság éves Kongresszusát az említett napon. Nagy érdeklődés kísérte a Sebkezelés workshopot, melyet Móricz János medical tréner moderált a témában nagy gyakorlatot szerzett szakemberek részvételével - 3 szegmensben.

Az egyik asztalnál Dr. Szentkereszty Zsolt docens, a debreceni Sebészeti Intézet kiválósága, a hazai NPWT kezelés élharcosa és terjesztője - akinek szerkesztésében megjelent könyvet bibliaként forgatják a negatívnyomás- terápiát használó orvosok - tartott bemutatót.

A nyitott has kezelés minden fortélyát igyekezett prezentálni a modelleken, miközben színes esetek ismertetésével elégítette ki a hallgatóság kíváncsiságát. Az elhangzott kérdésekre hiánytalanul érkezett a megnyugtató válasz olyan bonyolult esetek említése esetén is, mint az entero-cutan sipolyok, vagy a bél-anastomosis elégtelenség speciális kezelése ezzel a metodikával. 

A második asztalnál Móricz János- e-poszter segítségével ismertetett NPWT- vel kezelt és gyógyult bonyolult eseteket.   Az első poszter társszerzője, dr. Jobbágy Antal, a budapesti Bőrklinika munkatársa saját esetüket interpretálta. További posztereken roncsolással járó végtag-sérülés, hatalmas sacralis decubitus, fasciitis necrotizáns, és hasonló súlyosságú kórképek gyógyulását láthatták a „nézők” kiválóan dokumentálva.

Emellett gyakorlatban láthatták, hogyan használható a Negatívnyomás-terápia anus-pre mellett jelentkező komplett dysrupció esetén, milyen módon biztosítható az ér- és idegképletek védelme, ha a vakuumot az inguinális régióra kell felhelyezni.

Dr. Csoszánszki Nóra sebész az intelligens kötszerek legújabb fejlesztését mutatta be. Tréningjének legfontosabb üzenete az volt, hogy az éveken át nem gyógyuló sebek kimozdíthatók a holtpontról a HydroTerápia alkalmazásával . A leginkább fertőző, váladékozó, akár necrotikus részeket is tartalmazó sebekre a feltisztítás és a granuláció fázisában a HydroClean plus az első választandó kötszer. A hámosodás, epithelizáció fokozása szükséges ezt követően, erre adekvát a HydroTac kötszer.  A géllel aktivált HydroTac nem csak a nedvszívásra alkalmas, de megakadályozza a seb kiszáradását is  Aqua Clear technológiájának köszönhetően. Comfort változata öntapadó, külön  rögzítése nem szükséges, kompresszió mellett is kiválóan alkalmazható.

Az elmúlt évek során - és ezt az MSKT Társelnöke a részrehajlás vádja nélkül bátran megfogalmazhatja - a HARTMANN-Rico Hungária Kft.  mindent elkövetett, hogy a modern sebkezelés ismertetésével, terjesztésével, edukációjával kialakítson igényes, korszerű, eredményes gyógyítást e téren is.

Az utóbbi feladat ellátását szolgálta – mindannyiunk megelégedésére - a mostani, sikeres gyakorlati tréning is.

dr. Sugár István