LINK for Wound Balance Kongresszus összefoglaló

A HARTMANN és a Wounds International együttműködésében került megrendezésre 2023. október 17-18. között a 4. LINK Kongresszus Barcelonában. Az alábbiakban Dr. Révész Erzsébet összefoglalóját olvashatják.

 

Modern sebkezelés, fókuszban a folyadékegyensúly és az életminőség

A sebkezelés története egészen az ősi időkig nyúlik vissza. Ahhoz, hogy a mai időkben új ismeretekre tegyünk szert, fontos a folyamatos továbbképzés. Ennek eszköze a LINK platform, úgymint Learn, Inform, Network, Knowledge vagyis tanulás, információ, kapcsolatépítés  és tudás. A LINK világszerte hozzáférést biztosít a bizonyítékokon alapuló szakmai oktatáshoz és a sebkezelés terápiás területével kapcsolatos információkhoz, valamint lehetőséget ad a kapcsolatok építésére, az ismeretek megosztására és együttműködésre. Új szemléletmód nyerhető és innovatív megoldások ismerhetők meg.

A Hartmann támogatásával immáron negyedik alkalommal került megrendezésre a LINK  sebkezelési kongresszus, ezúttal Barcelona adott helyet a két napos eseménynek október 17-18-án. A kongresszus fő témája a Wound Balance koncepció, amely a kiegyensúlyozott sebkörnyezetet, és a személyre szabott ellátását helyezi a középpontba. Kiemelt témaként szerepelt a gyógyulást támogató sebmiliő kialakítása, a beteg életminőségének felmérése és javítása, és nem utolsó sorban az NPWT alkalmazás. Az előadásokat a helyszínen, de virtuálisan az interneten is követni lehetett.

A megnyitót tartó Smola professzor, a németországi Hartmann cég tudományos képviselője hangsúlyozta a betegközpontú megközelítés fontosságának megértését, a beteg egyéni szükségleteinek azonosítását, és annak biztosítását, hogy a beteg álljon minden döntéshozatali folyamat középpontjában végig a kezelés során. Fontosnak tartotta a betegek életminőségének és a sebbel való együttélés hatásának figyelembevételét és mérését, az eredmények javítását a bizonyítékok megalapozása érdekében.

A plenáris ülés keretében Alison Garten, a sebellátási szolgáltatások orvos igazgatója elmondta, hogy az egészségügyi rendszereket a koronavírus megzavarta. Ennek következtében a betegek elhalasztották az ellátás igénybevételét, másoknál pedig új egészségügyi problémák alakultak ki. Következésképpen azok, akik most jelentkeznek az ellátó intézményekben, súlyosabb állapotban vannak, ami azonnali ellátást igényel, és sokkal nagyobb a végtag- és/vagy életvesztés kockázata. A betegközpontú értékelés és az életminőség hangsúlyozásával a betegek gyorsabb gyógyulását és a sebek mindennapi életükre nehezedő terheinek minimalizálását lehet elérni.

Továbbá szó volt a gátló biomarkerek aktivitásának visszafordíthatóságáról, a krónikus sebek esetében a sebváladék elvezetésének fontosságáról, illetve a krónikus, nem gyógyuló seb gyógyuló sebbé alakíthatóságáról. Ennek keretében hangsúlyozták a SAP típusú kötszerek hatékonyságát. Emellett kiemelt fontosságú volt, egy olyan program életre hívása az alsó végtagi vénás lábszárfekélyeknél, melynek keretében a klinikusok gondolkodásmódját a seb gyógyításának szabványosított megközelítése felé tereli. A lábszárfekély ellátási útvonalának egységesítését hangsúlyozták, amely magában foglalja a korai felmérést és diagnózist, amely foglalkozik a kiváltó okokkal, és a bizonyítékokon alapuló terápiás beavatkozásokhoz való gyors hozzáférést, miközben támogatja az önmenedzselést, javítja a sebgyógyulási arányokat, csökkenti a betegek szenvedését, elkerüli a nem megfelelő és költséges kezeléseket és az ellátásra fordított klinikai időt. A fentiekre Christine Blome és John Schafer német kollégák gyakorlati példákat is hoztak tandem előadásuk keretében. A pácienssel való szoros kapcsolattartás, a sebellátás során a folyamatos visszajelzés fontosságát hangsúlyozta Florian Dumas, a franciaországi Orvostudományi osztály vezetője.

A délutáni szekciók már több teremben zajlottak. Az egyik fő témakör a modern sebellátás volt. Szó volt a kifekélyesedett, váladékozó tumoros sebek ellátásáról, arról, hogy mennyiben hátráltatja a betegek mindennapi életét a nem megfelelően megválasztott kötszer. (Rando T.)

A tumoros betegek hogyan élik meg, hogy a sebüket kötni kell és ehhez hogyan járulnak hozzá a SAP kötszerek. Életminőség javulás tapasztalható csupán azáltal, hogy a beteg komfortérzetét javítjuk a jól megválasztott kötszerrel. (Probst A.)

Esetbemutatásokon keresztül szemléltették, hogy a poliakrilát és viszkóz kötések, alakíthatóságuknak köszönhetően, a klasszikus poliakrilát kötések "kompetenciájában" keletkezett hiányt pótolják, amelyek annak ellenére, hogy szuper-abszorbensek, bonyolult helyzetekben lehetővé tehetik a váladék elvezetését tumoros sebek esetében. (Vicente H.)

Hangsúlyozták az alsó végtagi lábszárfekélyek kötözése során felhasznált szuperabszorbens kötszerek jótékony hatását. Az előadásból kiderült, hogy a szuperabszorbensnek kellene lennie a standard ellátási módszernek az alsó végtag minden olyan sebtípusában, amelynél az exsudátum a közepestől a súlyosig terjed, hogy segítse a sebgyógyulást, a fertőzések elleni védekezést, a szagok elkerülését és a fájdalomcsillapítást. (Johnson RA.)

Esetismertetéseken keresztül keresték a választ a kezdődő decubitus (Candas E) és kórosan elhízott betegek alsó végtagi lábszárfekélyének megfelelő kezelésére. (Hampel-Kalthoff C) A holisztikus sebegyensúly-kezelési koncepcióban nagy jelentősége van a seb aktuális állapotának, a sebgyógyulási zavarok megszüntetésének, a beteg szemléletének, az életminőségnek és a kezelésnek. Mindhárom szempontot figyelembe kell venni a sikeres terápiában. A beteg bevonása és aktív részvétele a sebének kezelésében elengedhetetlen fontosságú. (Edge J)

Felhívták a figyelmet, hogy a sebkezelés során fontos a kiváltó okok feltérképezése, és az alapbetegség kezelése, mert enélkül nem várható optimális sebgyógyulás. (Berge CE.) A seb állapotának megfelelő kötszerválasztás fontosságára hívták fel a figyelmet egy pyoderma gangrenosum kezelése kapcsán. A hydro-responsív (HRWD) kötszer használatával gyorsabb sebgyógyulást, steroid terápia koraibb elhagyhatóságát tapasztalták. (Ashton D.) A cukorbeteg lábak fertőzött sebének korai felismerése és időbeni kezelése elengedhetetlen fontosságú. Ennek kezelési útvonala került bemutatásra. (Eder S.)

Otthoni sérülések kapcsán kialakult haematomák kezelésére alkalmazott hydro-responsív kötszerek hatékonyságát vizsgálták a feltárást követően. (Dixon G.) Ugyanezt a témát boncolgatták, mikor felmérték a haematoma otthoni ellátási lehetőségeit és költséghatékony voltát. (Constant J.) A hydrogél kötszerek preventív alkalmazását vetették fel CPAP maszkok használata közben. (Gefen E.) Végül a pyoderma gangrenosum kezelése során alkalmazott nedves sebkezelés jótékony hatását taglalták HydroClean plus és HydroTac kötszerek segítségével. A beteg kényelmesen és egyszerűen tudta alkalmazni, otthoni ellátása lényegesen egyszerűbbé vált. (Seifert M.)

A délutáni szekció másik nagy témája a negatívnyomás-terápia volt. A bevezető előadásban az NPWT jótékony hatásait vették sorra, kiemelve a seb gyorsabb gyógyulását, a hatékonyabb granulációt és a kényelmesebb ellátást. (Banasiewicz T.) Az emlősebészetben a korai emlőrákok, a kiterjesztett emlő rekonstrukciók, radikális műtétek és a palliatív megoldások terén is hatékonyan alkalmazták, csökkentve a seroma előfordulását, elősegítve a lebenyek megtapadását és a plasztikázandó terület gyors granulációját. (Smolár M.) A gyerekkorban megjelenő ritka, de súlyos betegségnek számító purpura necrotisans során megjelenő bőrnecrosisok kezelése során használt NPWT elengedhetetlen kiegészítője a későbbi rekonstrukcióknak. (Plancq MC.) A fej-nyaki sebekben a kiterjedt onkológiai reszekciót és a szabad lebennyel történő rekonstrukciót követően kialakuló sipoly az egyik legnagyobb kihívást jelentő komplikációnak számít. Az NPWT hatékony módszer a kialakult fisztulák kezelésére. (Walczak D.) Az alsó végtag krónikus, nem gyógyuló sebei komplex, multidiszciplináris megközelítést igényelnek. A major amputáció megelőzésének vagy elhalasztásának egyik következő generációs eszköze lehet az NPWT. Ennek feltérképezésére mutattak be egy új, innovatív kutatási módszert. (Bánky B.) Az enterocutan fisztulák során alkalmazott NPWT lehetőségeit mutatták be több, mint 600-as beteganyagon keresztül, kiemelve a betegség kezelése során alkalmazott praktikákat és nehézségeket. (Banasiewicz T.) A vulva carcinomák postoperatív ellátása során alkalmazott NPWT jelentősen csökkentette a szövődmények számát. (Raimond E.) Hasi NPWT kezelés hatékonyságát mutatták be, mely során hangsúlyozták a kevesebb szövődmény, korai zárás és gyorsabb felépülés jelentőségét. (Veverková L.) Végül több sikeresen kezelt összetett seb plasztikai sebész általi megoldásait láthattuk, mely során az NPWT és a modern kötszereket együttesen alkalmazták. Mind a potenciálisan szeptikus műtéti terület előkészítésében, mind a krónikus sebek gyógyulásának felgyorsításában a negatívnyomás-terápia és az intelligens kötszerek jelentős szerepet játszanak, és így alapvető helyet foglalnak el a plasztikai rekonstrukción átesett betegek kezelésében. (Jancsó M.)

A gála vacsora keretében díjazták a legjobb előadásokat és posztereket is. Két előadó megosztva kapta meg a legjobb előadó díját a bejelentett 44 előadás közül. A poszter szekcióban magyar kolléganőt, Dr. Szabó Évát a debreceni egyetem oktatóját részesítették elismerésben. A rendezvényen kiállított 15 elfogadott poszterből 9-et magyarok készítettek.

A második napon a házigazdák spanyol nyelvű szekciója mellett kipróbálhattuk, milyen egy virtuális szemüvegen keresztül ellátni egy beteg sebét. Gyakorlati oktatást, sebkötözést, nyirokoedemás láb bandázsolását nézhettünk végig 3D szemüvegen keresztül. A legújabb kötszerekkel ismerkedhettünk meg, melyek egyesítik magukban az optimális folyadékelvezetést és a fájdalommentes sebkezelést. A Hartmann legújabban forgalmazott termékét a Viverex-et is kézbe vehettük, mely leginkább az incisionalis negatívnyomás-terápia új arca lehet – akár - otthoni használatra. Bepillantást nyerhettük, hogy mi mindenre lesz jó a mesterséges intelligencia. A LINK keretében új innovációs megoldásokkal ismerkedhettünk meg. Úgy gondolom, hogy igen hasznos ismeretekkel gazdagodhattunk és mivel az itt elhangzott anyagok online is elérhetők, bátran merem ajánlani mindenkinek, hogy gazdagítsa tudását a LINK internetes oldalán.