A Negatívnyomás-terápia használatának terjedése - Interdiszciplináris Fórum

A fertőzések megelőzéséért és az amputációk számának csökkentéséért folyó küzdelemben az NPWT innovatív terápia mind szélesebb körben történő alkalmazásával eredményesen vesz részt. A témához kapcsolódóan A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége és a Negatívnyomás-terápiával a Sebgyógyulásért Egyesület Interdiszciplináris Fórumot tartott 2019. május 24-én A Negatívnyomás-terápia használatának terjedése címmel. A nagy sikerű rendezvényen a negatívnyomás-terápia elismert szakértői széles indikációs kört felölelve osztották meg tapasztalataikat és eseteiket. A rendezvény előadásait és az arról szóló összefoglalót oldalunkon tekinthetik meg. 

 


A rendezvényen elhangzott előadások anyagát oldalunk Szakmai anyagok menüpontjában tekinthetik meg. 

Ezúton is  köszönjük  Dr. Sugár Istvánnak, hogy megosztotta velünk a rendezvényről készített tartalmas összefoglalóját, melyet az alábbiakban közlünk.

Interdiszciplináris Fórum 2019.május 24.

Az MTA Szigony utcai Kutatóintézetében a MOTESZ és a Negatív Nyomásterápiával a Sebgyógyulásért Egyesület közös szervezésében egy izgalmas előadássorozat hallgatói lehettünk „A negatívnyomás-terápia használatának terjedése” címmel. 2016 novemberében a Honvéd Kórház volt a helyszíne az első ilyen témában tartott széleskörű hazai konferenciának, majd az ezt követő években minden novemberben szerveződött - nagy érdeklődéssel kísért - tudományos ülés, immár közösen a Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinikájával.

A jelen fórum tehát a 4. volt az NPWT szélesztésének palettáján. Valamennyi összejövetelnek  szponzora  a Hartmann-Rico Hungaria Kft volt, akik nélkül nem valósulhattak volna meg a korszerű sebgyógyítás-sebkezelés terjesztésének relikviái. Elmondható, hogy a cég és munkatársai nem csak az innováció elméleti terjesztésén munkálkodnak, de tételesen segítik az intézményeket a korszerű gyógyítás feltételeinek megteremtésében.

Oberfrank Ferenc dr. a MOTESZ regnáló elnökének köszöntője után az I.sz. Sebészeti Klinika igazgatója Harsányi László professzor - a színes történelmi múltat idéző képeit követően- azt a forradalmi változást ecsetelte, melyet az NPWT elterjedése hozott a sebkezelésben. Az NPWT robbanásszerű elterjedését bizonyítja az a publikációs kedv, mely konkrét adatokkal is mérhető. Míg másfél évtizede egy-egy közlemény látott napvilágot, napjainkban, évente 400 cikk jelenik meg világszerte a szaksajtóban NPWT „ügyben”. Ezt követően Pellek Sándor dr.- a közel-keleti háborúban megedződött katona-orvos- súlyos végtag-trauma- nyílt térdízületi dezorganizáció- gyógyításában - a végtag megőrzésében- méltatta a terápiát.

A végtagok megmentéséért örökké harcoló Rozsos István dr.- a MEROVA terápia egyik „atyja”- a mobil készülékre letölthető Végtagmentő Applikáció lehetőségét, szerepét hangsúlyozta, - mint ismeretanyagot, mely a beteg „digitális kezelőorvosaként” működik - nem helyettesítve természetesen a megfelelő szakembert-, ezáltal a krónikus sebek speciális kezelésének innovatív eszköze, ahol adott esetben az NPWT helye és ideje is meghatározható. Az applikáció bemutatója június 11-én lesz a fővárosban. Hallottuk az NPWT lehetőségeiről a szövődményes urológiai műtétekben dr.Schülecz Istvánt. A plasztikai sebészet kihivásait ecsetelte  dr.Jancsó Máté bemutatva legújabb eseteit. Dr.Debreczeni Béla előadásban hallottuk, hogy  a NPWT kezelés a hyperbárikus oxygén terápiával /HBOT/ kombinálva vezethet eredményre. Az egyesület elnöke, Tóth Csaba dr. a nagy mortalitású fasciitis necrotizáns okozta compartement syndroma kezelésében alkalmazott NPWT áldásos hatásáról számolt be. A kávészünetben alkalom nyílt az előadók kérdésekkel való szondázására, melyre az előadó teremben idő hiányában nem volt lehetőség .

Az infektológus, dr.Montskó Valéria a különböző bakteriális kontaminációjú sebek egyidejű kezelését un. „híd-technika” segítségével javasolja, egy készülékkel, Y- toldalék alkalmazásával. A krónikus sebek ambuláns kezelésének megoldása lehet az NPWT - mint hallottuk Niczinger László dr.-tól, hiszen a könnyű, hordozható készülékek lehetővé teszik a beteg teljes mobilitását a permanens gyógyítás alatt is. A szívsebész Rashed Aref dr. a sebfertőzés megelőzésének lehetőségét látja - primer műtét után a sebre azonnal felhelyezett un. incizionális /iNPWT/ kezelésben. A konferencia befejező előadása volt az elmúlt évben napvilágot látott és európai viszonylatban is forradalmian újszerű magyar kézikönyv társszerzőjének, dr.Szentkereszty Zsoltnak a prezentációja, melyben az elismert, nemzetközi szakemberek által publikált szaksajtóra hívta fel a hallgatóság figyelmét. A rendkívül sikeres gondolatébresztő Fórum az NPWT Egyesület Közgyűlésével zárult.

Összefoglalva megfogalmazható, hogy napjainkban már alig van a manuális – sebészi – gyógyító tevékenységnek olyan területe, ahol adott esetben ne lenne eredményesen használható, és a gyógyulás reményében ne lenne szükséges a negatívnyomás-terápia alkalmazása.

dr. Sugár István
sebész, Semmelweis Egyetem, II. sz. Sebészeti Klinika