VI. NPWT Konferencia 2024.06.04.

A Negatívnyomás-terápiával a Sebgyógyulásért Egyesület immár 6. alkalommal rendezi meg Szakmai Napját, hagyományosnak tekinthető módon a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájával közösen. A rendezvényre oldalunkon regisztrálhatnak április 1-től.

Bővebben




LINK for Wound Healing Kongresszus

2019. szeptember 11-én közel 300 résztvevővel Budapesten került megrendezésre a nemzetközi LINK for Wound Healing Kongresszus. Az idei Kongresszus kiemelt témája a sebváladék menedzsmentje volt. Örömünkre szolgál, hogy az előadók és poszterszerzők között  több magyar kollégát is köszönthettünk. A kongresszus programját és a magyar előadók prezentációit a hír alatti linkeken illetve Szakmai anyagok menüpontban tekinthetik meg,  

Az alábbiakban Dr. Bánky Balázs összefoglalóját közöljük a rendezvényről. A szerző, Dr. Bánky Balázs a tatabányai Szent Borbála kórház sebész főorvosa  az NPWT szekció legjobb előadói díját nyerte el "Prophylactic negative pressure wound closure for high SSI risk laparotomy wounds" című előadásával. A díjhoz ezúton is gratulálunk.

 

 

A Wounds International és a Paul Hartmann AG szervezésében 2019. szeptember 11-én rendezték meg a 2019-es LINK kongresszust a Budapest Helia Hotelben.

A Konferencia fő témái az exsudatum kezelés és a negatív nyomású sebkezelés volt.

A konferencián kiemelt szakértők részleteiben ismertették a World Union of Wound Healing Societies által frissen kiadott „Wound Exudate” című konszenzus dokumentumot. A szerzők bemutatták, hogy melyek a seb exsudatum keletkezésének legfontosabb biológiai, pathobiológiai tényezői, ill. a sebkezelés szempontjából miért fontos ezen háttérismeretek pontosítása. Az elméleti alapok rögzítése után a különféle jellegű exsudatummal jellemezhető sebek jelenleg ismert leghatékonyabb sebkezelési elveinek algoritmusait ismerhették meg a jelenlévők. A klinikai gyakorlati szempontokon túl érdekfeszítő, figyelemfelkeltő előadás hangzott el a sebgyógyulás sejtszintű modellezéséről, az ez irányú biomérnöki kutatások irányairól, valamint a jövő intelligens kötszerfejlesztés metodikáiról.

A konferencia másik fő blokkja a NPWT egyes speciális szakterületeken való használati lehetőségeire fókuszált. Ezen belül szakértői elemzések hangzottak el a traumatológiai vonatkozású NPWT ismert előnyeiről, valamint a csontgyógyulásban esetlegesen ennek kapcsán bekövetkező káros mellékhatásokról. Az előadás után az igen érdekes kérdésben szakmai diszkusszió alakult ki az előadó és a hallgatóság szakértői között. Elhangzottak szakértői szintű ajánlások a suppurált hasfali műanyag sérvhálók NPWT segítségével történő megmentéséről, a nagy sebfertőzési kockázatú műtéti sebek prophylacticus ciNPWT kezelésének jelenlegi legfrissebb eredményeiről, valamint a májelégtelenséggel asszociált ascites-képződésben végzett műtétek utáni NPWT kezelés szakmai aspektusairól. Külön előadói blokk foglalkozott a legnehezebben gyógyítható, életmentőnek is mondható NPWT metodikákról, jelesül a hasi compartment-szindróma nyitott hasi negatív nyomásos kezeléséről, az enterocutan fistulák jelenleg ismert kezelési stratégiáiról, a pediatriai iatrogén szöveti necrosisok NPWT kezeléséről és a szövődményes érsebészeti beavatkozás kapcsán a sebalapon szabadon hagyott műanyag érgraftok fedési lehetőségeiről.

A kongresszuson a szakértők magas szintű és jól dokumentált előadásai mellett figyelemre méltó jelenségként a hallgatóság élénk érdeklődése volt jellemezhető, mely pezsgő diszkussziókkal színesítette a szakmai nap színvonalát.

Dr. Bánky Balázs
sebész, osztályvezető főorvos